Wereld Muziek Concours

Bijna altijd succesvol

Sinds 1949 wordt om de vier jaar in de Limburgse gemeente Kerkrade het Wereld Muziek Concours (WMC) georganiseerd. Een concours waar duizenden muzikanten uit tientallen landen hun muzikale- en showtechnische kunstjes vertonen. K&G heeft zowel met Jong K&G als met de Show- and Marchingband sinds 1962 meermalen deelgenomen aan het WMC en wist daarbij diverse hoofdprijzen te winnen. Op deze pagina ziet u een overzicht van deze optredens en de gewonnen prijzen!

Op YouTube hebben we een YouTube Playlist aangemaakt waar alle edities van het WMC te zien zijn.

K&G tijdens de marswedstrijd in 1962

1962

Op 15 augustus neemt K&G voor het eerste keer deel aan het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade en behaalt een 1e prijs bij de marswedstrijden met 105 punten, goed voor een vierde plaats internationaal en een tweede plaats nationaal.

Instructeurs waren toe de heer H. Freijsen, de heer J.H. Bosveld en de heer H.M. Schwedler.

1966

Op zaterdag 13 augustus neemt K&G voor de tweede keer deel aan het WMC en wint met de marsen “Days Of Glory” en “March Of The Highlands” met 112,5 punten de hoogste nationale en internationale onderscheiding.

Er gaan twee vaandels en gouden medailles mee naar Leiden. Instructeurs waren toen de heer H. Freijsen, B. v.d. Pluijm en de heer Beekmans.

K&G tijdens de marswedstrijd in 1966
K&G tijdens de marswedstrijd in 1978

1978

Op zaterdag 8 juli doet het Drum-, Pijper- en Trompetterkorps voor de derde keer mee aan het WMC. De instrumentale bezetting van het orkest is behoorlijk gewijzigd t.o.v. voorgaande edities en er wordt gekozen voor Oost-Europese marsen. Bij de marswedstrijden wordt met de marsen “Osvobozeni” en “Pochod Dunajské Pohranici” met 96,5 punten net aan een 1e prijs gehaald. Bij de showwedstrijden wordt met een show van Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese muziek een totaal van 146 punten behaald en dat is ook net aan voldoende voor een 1e prijs.

Instructeurs waren toen de heren Nico de Jeu, Joop Peters en Rinus Vuijk.

1985

Op zondag 7 juli neemt de Show- and Marchingband voor de vierde keer deel aan het WMC. Met de marsen “Triumph Of Right”, “Arromanches” en “Per Aspra Ad Astra” worden 83,8 punten behaald, goed voor een 1e prijs. Met de “Glenn and Mitch Millershow” worden 86,5 punten behaald en dat betekend dat K&G nationaal kampioen geworden is.

K&G gaat naar huis met één vaandel en twee gouden medailles. De instructeurs waren toen de heren Nico de Jeu, Joop Peters en Rinus Vuijk.

K&G moest enkele weken wachten voordat ze definitief wisten of ze iets gewonnen hadden. De laatste dag van het concours waren tientallen leden en fans naar het stadion afgereisd om de uitslag mee te maken.

K&G gebruikt een drumstel en basgitaar tijdens hun show in 1985
K&G de mars en Pasveer de show

1989

Op zondag 23 juli neemt de Show- and Marchingband voor de vijfde keer deel aan het WMC. Met de marsen “Einzug der Gladiatoren” en “Abschied der Gladiatoren” worden 91,8 punten behaald, goed voor een WMC titel. Bij de showwedstrijden wordt met de “Amerikaanse Marsenshow” een 1e prijs behaald met 90,5 punten wat goed is voor een derde plaats.

K&G gaat naar huis met een vaandel, gouden medailles en een paukje (dagprijs). Instructeurs waren toen de heren Nico de Jeu, Joop Peters en Rinus Vuijk.

1993

Zondag 25 juli neemt de Show- and Marchingband voor de zesde keer deel aan het WMC. Met de marsen “Unter der Admiralsflagge” en de “Britisch Bombers and Canadian Forces March” worden 90,3 punten gehaald, een 1e prijs en tweede plaats in de eindrangschikking. Bij de showwedstrijden wordt met “The Wizz” de WMC-titel in de wacht gesleept met 94,0 punten.

K&G gaat naar huis met één vaandel, gouden medailles en één paukje (dagprijs).

The Wizz, de eerste show waarmee K&G de hoogste onderscheiding haalt in Kerkrade
Kevin van Egmond, de kleine generaal, schreeuwt zijn Jong K&G toe

1997

Jong K&G neemt op zaterdag 19 juli voor de eerste keer deel aan het WMC en wint bij de marswedstrijden met de marsen “Arnhem” en de “Astronautenmars” een 1e prijs met 81,2 punten en bij de showwedstrijden met de “Brothers in Blues-show” een 1e prijs met 84,0 punten. Instructeurs waren toen de heren Rik Boelee, Hans Vonk en Ben Dijkgraaf.

Op zondag 27 juli neemt de Show- and Marchingband voor de zevende keer deel aan het WMC en wint voor het eerst de “dubbel”. Bij de marswedstrijden worden met de marsen ”Mars van het Korps Mijnenvegers” en “Mars van de Russische 3e Tankdivisie” 91,7 punten behaald en bij de showwedstrijden met de “Elvis Presleyshow” 96,5 punten. K&G wordt dubbel Wereldkampioen, een unicum bij het WMC.

Er gaan twee vaandels, gouden medailles en twee paukjes (dagprijzen) mee naar Leiden. Instructeurs waren toen Peter Kleine Schaars, Joop Peters en Rinus Vuijk.

2001

Op zondag 1 juli neemt Jong K&G voor de tweede keer deel aan het WMC. Met de marsen “Washington Post” en “The Gladiator” worden 92,0 punten gehaald, goed voor de WMC titel in de Stardivision. Bij de showwedstrijden word met de “Earth, Wind & Fire” show een 1e prijs behaald met 86,6 punten. Jong K&G wint ook een paukje (dagprijs). Instructeurs waren toen Rik Boelee, Hans Vonk en Michel Lugtigheid.

Op zondag 22 juli neemt de Show- and Marchingband voor de achtste maal deel aan het WMC en wint weer de dubbel. In het nieuwe “Parkstad Limburgstadion” worden met de mars “Slavnostni Pochod” 97,5 punten behaald en met de “George Gershwin” show 97,5 punten. Instructeurs waren toen de heren René Leckie, Joop Peters, Rinus Vuijk en Edgar Oosterom.

Jong K&G haalt die dag ook de gewonnen prijzen op, waardoor K&G huiswaarts keert met twee vaandels, een wimpel, gouden medailles en twee paukjes (dagprijzen).

Tijdens de Gershwin show werd een muzieksleutel geformeerd
Amazing Grace als eerbetoon een de eerder dat jaar overleden John Kluts

2005

Op zondag 10 juli neemt Jong K&G voor de derde keer deel aan het WMC en wint bij de marswedstrijden met de marsen “Wellington March” en “On A Journey” een 1e prijs met 82.92 punten. De instructeurs waren toen de heren Rik Boelee, Hans Vonk en Michel Lugtigheid.

Op zondag 31 juli neemt de Show- and Marchingband voor de negende keer deel aan het WMC. Opnieuw wordt de dubbel gewonnen! Bij de marswedstrijden worden met de marsen “Navigation Inn” en “Budapest” 95.17 punten behaald en bij de showwedstrijden met de “Phil Collins Show” 94.95 punten. Instructeurs waren toen de heren Peter Kleine Schaars, Joop Peters, Rinus Vuijk, Rik Boelee, Edgar Oosterom en Dirk-Jan de Boer.

Twee vaandels, gouden medailles en een paukje (dagprijs) gaan mee naar Leiden. K&G brengt ook nog een muzikaal eerbetoon aan de in februari overleden bastrombonist John Kluts door in een muisstil stadion “Amazing Grace” te spelen.

2009

Op zondag 2 augustus neemt de Show- and Marchingband voor de tiende keer deel aan het WMC. Voor de vijfde opeenvolgende keer wordt de titel bij de showwedstrijden gewonnen, ditmaal met “Music Moves” waar de jury 95.50 punten voor geeft. De marsen “Architect Of Victory” en “Marsch Leidenski Molodzkov” levert 93.32 punten op, goed voor de 2e plaats en dus een zilveren medaille. Ook wint K&G de publieksprijs en een prijs van Vancore. Een vaandel, een paukje, een gouden en een zilverenmedaille, een trom van Vancore, een tegoedbon voor een sculpture, een behoorlijk geldbedrag en enkele oorkondes worden meegenomen naar Leiden.

Instructeurs waren toen de heren Peter Kleine Schaars, Matthijs Kruik, Jeroen Bron, Edgar Oosterom en Rik Boelee.

Het instructieteam met het gewonnen vaandel
De show "The Battle" was goed voor de 4de plaats

2013

Op zondag 14 juli neemt Jong K&G voor de vierde keer deel aan het WMC. Bij de marswedstrijden in de first division spelen zij de marsen “March Russian Soldiers” en “Marines March en dat is goed voor 82,92 punten, een 2e prijs en vijfde in de algehele ranking.

Op zondag 30 juli neemt de Show- and Marchingband voor de elfde keer deel aan het WMC. Bij de marswedstrijden worden de marsen “Gigantic” en “Victory Day” gespeeld en dat is goed voor 93,54 punten, een 1e plaats en de hoogste WMC titel. De show met de naam “The Battle” is goed voor 92,5 punten, een 4de plaats achter drie orkesten uit Thailand. Het instructieteam bestond toen uit René Leckie, Peter Kleine Schaars, Jeroen Bron, Edgar Oosterom en Rik Boelee.

K&G nam een vaandel en een gouden medaille mee naar huis.

 

2017

Op zondag 30 juli neemt de Show-and Marchingband voor de twaalfde keer deel aan het WMC. Bij de marswedstrijden wordt de mars “Best of John Williams” gespeeld en dat is goed voor 94,75 punten, een gouden medaille met onderscheiding en een 2e plaats in de eindrangschikking. De show met de naam “Another Night At The Opera” is goed voor 93,21 punten, een gouden medaille met onderscheiding en een 5de plaats in de eindrangschikking. Het instructieteam bestond toen uit René Leckie, Peter Kleine Schaars, Jeroen Bron, Edgar Oosterom en Rik Boelee.

Het is voor het eerst sinds de deelname in 1985 dat K&G geen vaandel mee naar huis neemt.

 

Einde van de mars voor de hoofdtribune
Einde van de mars voor de hoofdtribune

2022

Op 29/30 en 31 juli neemt de Show-and Marchingband voor de 13de keer deel aan het WMC. Bij de marswedstrijden wordt de mars “March Around The World” gespeeld en dat is goed voor 94,96 punten, een gouden medaille met onderscheiding en een 2e plaats in de eindrangschikking. De show met de naam “The show must go on” is goed voor 91,72 punten, een gouden medaille met onderscheiding en een 4de plaats in de eindrangschikking.

Ook mocht onze tamboer-maître de Drum Major Award voor beste tamboer-maître van de dag in nemen

Dit WMC kwamen we ook terug met 3 van de 3 publieksprijzen. Het instructieteam bestond toen uit René Leckie, Jeroen Bron, Martijn Vogelaar en Rik Boelee.